COVID-19: ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ, ПРОФІЛАКТИКА ТА АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ПОЯВІ СИМПТОМІВ

Коронавіруси – це велика родина вірусів, які викликають захворювання, починаючи від звичайної застуди до більш важких захворювань.

Новий коронавірус – це новий штам, раніше не ідентифікований у людей. COVID-19 – це інфекційне захворювання, спричинене останнім виявленим коронавірусом (SARS-CoV-2).

Люди можуть заразитися COVID-19 від інших людей, які мають вірус, вдихаючи дрібні крапельки рідин від людей із COVID-19, які кашляють або чхають, або через дотик до забруднених поверхонь.

Багато людей, які заражаються, відчувають легкі симптоми і одужують, але деякі люди можуть переносити хворобу досить тяжко.

Симптоми включають поєднання:
лихоманка;
кашель;
утруднене дихання;
біль у м’язах;
втома.

Що робити, якщо з’явились симптоми, схожі на коронавірус ?
Міністерство охорони здоров’я радить спершу звертатись до свого сімейного лікаря. Для цього у вас має бути заключена декларація з відповідним лікарем, якщо ви її ще не заключили – обов’язково зробіть це (покрокова інструкція тут – https://ehealth.gov.ua/yak-obraty-likarya/)

Це не обов’язково має бути особистий візит, ви можете йому зателефонувати або написати повідомлення у месенджері.

В ідеалі саме сімейний лікар має направити вас до лікарні на подальші обстеження та додаткові аналізи.

Якщо у вас немає сімейного лікаря, то є три варіанти:

Звернутися на “гарячу лінію” НСЗУ, за номером 1677, де вас скерують та порадять, що робити;

  1. У кожній області працють “гарячі лінії”, там лікарі-консультанти надають необхідну інформацію про коронавірус та допомогу при підозрі на COVID-19.
    Одеська область:
    050-490-17-31;
    050-490-16-13.
  2. МОЗ дозволив “швидкій” виїжджати на високу температуру до тих, хто має підозру, тому за телефоном 103 теж можна звертатися. Якщо під час опитування відсутні покази до виїзду бригади, то пацієнту надаються відповідні рекомендації.

Більше інформації за посиланням: https://covid19.gov.ua/