ЮВІЛЕЙ УЧИЛИЩА – 75 РОКІВ

25 січня 2021 року Відокремлений підрозділ «Об’єднане вище професійно-технічне училище сфери послуг Національного університету «Одеська юридична академія» (далі училище) відзначає річницю з часу свого заснування.

Вже 75 років досвідчений колектив виконує своє головне завдання — навчає висококваліфікованих спеціалістів сфери послуг.

Історія училища почалася у 1946 році, коли після війни виникла гостра потреба у робочих місцях. У січні 1946 року у щойно створений учбовий комбінат прийшли перші учні, інваліди Великої Вітчизняної війни, аби опанувати соціально важливу професію й допомогти відбудувати країну.

Учбово-виробничий комбінат м. Одеси був створений 25 січня 1946 року. Комбінат організували на основі артелі, і все необхідне для навчання та обслуговування учнів залишалося у розпорядженні комбінату.

Тогочасний робочий колектив налічував 13 людей:

  • директор;
  • секретар-касир;
  • бухгалтер;
  • завгосп;
  • 3 викладачів, які працювали за сумісництвом;
  • 6 інструкторів виробничого навчання.

  План набору 1946 року складав 115 учнів. Саме так все починалося.

Працювати у повоєнні роки доводилося у дуже тяжких умовах: майстерні з примітивним обладнанням розташовувалися у тісних холодних приміщеннях, розкиданих по всьому місту: вулиці Дерибасівська, Чкалова (Велика Арнаутська), Карла Маркса (Катериненська ) та ін.

Варто відзначити, що на базі учбового комбінату щорічно підвищували кваліфікацію директори фабрик, міських та районних побутових комбінатів, головні та старші бухгалтери підприємств побутового обслуговування, начальники планових відділів та економісти, завідуючі ательє, начальники цехів, закрійники та ін.

У 70-ті роки система Міністерства побутового обслуговування налічувала 56 міжобласних учбово-виробничих комбінатів. Серед них і Одеський учбово-виробничий комбінат, котрий входив до п’яти найкращих за різними показниками.

Пройшло 25 років, перш ніж розкидані по всьому місту майстерні та весь учбовий комбінат об’єднали в приміщенні на вул. Фрунзе (вул. Балківська). Будівля, у котрій в 2021 році розташоване училище, у 60-ті роки проектувалася під експериментальний завод із випуску кінескопів. У 1964 році було винесене рішення про перепрофілювання заводу під учбовий комплекс. Три роки пішло на погодження на різних рівнях, готувалися проекти та ще три роки разом із будівельниками весь колектив училища після занять працювали на будівельному майданчику учбового корпусу. У 1970 році на перехресті вулиць Моісеєнко (Мельницька) та Фрунзе (Балківська) відкрив двері новий корпус училища.

З того часу училище пройшло довгий шлях перетворень:

  • із 1972 року – професійно-технічне училище управління побутового обслуговування населення;
  • із 1985 року – професійно-технічне училище №35;
  • із 2003 року училище отримало максимальний атестаційний рівень і було перейменоване у Вище професійно-технічне училище сфери послуг;
  • із 2009 року училище увійшло у структуру Національного університету «Одеська юридична академія» (далі – НУ «ОЮА»), що дало новий поштовх для динамічного розвитку;
  • із 2016 року після об’єднання з Училищем № 2 Університету (раніше – Професійно-технічне училище № 28 м. Одеси) було створено Відокремлений підрозділ «Об’єднане вище професійно-технічне училище сфери послуг Національного університету «Одеська юридична академія».

Завдяки старанням та підтримці почесного громадянина міста Одеси, академіка, президента НУ «ОЮА» Сергія Васильовича Ківалова нині училище – це один із провідних навчальних закладів побутового профілю Півдня України, що зберіг свою багату історію, педагогічні традиції і досвід із підготовки висококваліфікованих фахівців.

За роки свого існування училище пройшло через різноманітність професій (взуттяр, мебляр, заготівельник, годинникар, радіомеханік, механік з ремонту та обслуговування складних електропристроїв і машин тощо). Зрештою сучасний ринок праці вніс корективи, і сьогодні училище готує найбільш затребуваних та перспективних фахівців за напрямками:

  • перукар-модельєр;
  • адміністратор;
  • діловод;
  • кравець;
  • модельєр-конструктор.

В 2021 році училище —  це близько 700 учнів та більше 100 співробітників, що дійсно дає підстави вважатися одним із найбільших професійно-технічних навчальних закладів м. Одеси та Одеської області.

Адміністрація училища вітає колектив та учнів із ювілеєм й бажає подальшого розвитку та натхнення!

Училище запрошує на навчання випускників 9-их та 11-их класів шкіл.

 Вступ без ЗНО за співбесідою.

Контакти приймальної комісії:

м. Одеса, вул. Мельницька 24-а,

тел. (048) 733-30-67, 731-62-78, 733-24-71.